Midzomeravondwedstrijden
25 juni 2008, start 19.15 uur op het Maasje

Het was alweer de 3demidzomeravondwedstrijd met voor de derde keer prachtig weer en een uitstekende zeilwind. Met een opkomst van 13 boten een goede bezetting en enthousiaste deelnemers. De wedstrijdcommissie aan boord van de Poseidon had het dan ook goed naar hun zin. Bij de start was het meteen al dringen geblazen; dat blazen deed de wind maar de zeilers wilden allemaal tegelijk geblazen worden. Dat was zelfs de wind teveel dus viel het veld al snel uit elkaar. De starthoorn moet duidelijk versterkt worden want enkele boten hadden een nogal late start . Ja, ja, maar er is toch ook een startvlag; moet je wel weten welk signaal dat is! Hieraan moet misschien maar eens een winteravondinstructie aan gewijd worden. En wat doe je als commissie als de boten weg zijn: eerst maar koffie, de rosé en het bier komen (niet veel) later. 

Met John Bouman in de rib om eens even wat plaatjes te schieten. Op het baanvak naar de 1stekeerboei kan de spinaker gebruikt worden waar enkele boten gebruik van maken. Altijd een prachtig gezicht. Maar ook de andere plaatjes zijn zeer de moeite waard. Langzaam maar zeker wordt de avondzon steeds mooier en de wind houdt goed aan. Hans de Boon, met een jonge golf energie, doet mee in de Laser van Marjolijn. Dat levert bij het optuigen al een nat pak op maar niet getreurd, in de 1stebaan gebeurt dat nog 3 keer. Hans houdt het na de 1stebaan maar voor gezien. Wel dapper geprobeerd! Overigens zorgt de stevige wind voor wel meer problemen; er zijn zeker 3 vastlopers op de oostkant van het Maasje. Hoewel de motor dan natuurlijk niet gebruikt mag worden zien we toch ineens een vastloper achteruit varen en dat gebeurde niet op wind- of mankracht. Er was ook ineens zeilboot een rode vlek op de flank en die kleur had verdacht veel weg van de kleur van een boei. Intussen had Bram (wie anders?) al een stevige voorsprong genomen die hij met zijn team niet meer uit handen zou geven. Na alle perikelen die de Hallberg Rassy afgelopen winter over zich heen had gekregen, liep het schip mooi mee in de voorste gelederen. Complimenten voor Werner en zijn team! Van de 13 deelnemers  zijn 9 boten gefinisht waarvan de Lady Christine van Bram den Hollander de 1stewas. De First 28 van Remco Vos werd 2deen de 3deplaats was voor Cees Fillekes met zijn Ja Jum. Natuurlijk zijn de hier genoemden niets zonder hun team en zij delen dus ook in de eer! Op de website van onze vereniging is de voortgang van de wedstrijden steeds te volgen en zijn er ook fotoreportages te bezichtigen.

Er zijn 3 baanvakken gezeild en daar viel achteraf over te discussiëren. Tenminste, dat bleek in de nabeschouwing in het Botenhuis. Enkele minder snelle zeilers moesten nog aan de 3debaan beginnen toen de 1stefinish al had plaats gevonden. Ook de complete tijdsduur levert  voor sommige deelnemers problemen op. Dat is weer denkwerk voor de wedstrijd- commissie. Al met al weer een geslaagde zomeravond die de vereniging actief houd. En dat is precies waar WV De Merwede voor staat!

       

Uitslag over alle midzomeravondwedstrijden 2008

 

Schip 

 Eigenaar

 Puntentotaal

 1

Lady Christine

B. den Hollander

4208

 2

Ja Jum

C. Fillekes 

2886 

 3

Go-ing

T. Golverdingen

2300

 4

First 28

R. de Vos

1258

 5

Schienvat

W. v.d. Beemt

 1156

 6

Lichtloper

P. Letteboer 

 1116

 7

Tsje

R. Blueanus

 980

 8

Runamara

R. Mol

 786

 9

Neeltje Maria

W. Wagenaar

 763

 10

Haricot Blanc

H. de Boon

 578


startcommissieschip de "Poseidon"

Ingezonden stuk van Bram den Hollander
18 oktober 2008

Nog even dit voor wat betreft de midzomeravondwedstrijden. Vooral de laatste wedstrijd op woensdagavond, 24 september, zullen veel deelnemers nog heugen. In het bijzonder de start was volgens de startcommissie zeer spectaculair. De deelnemers zelf beleefden dit op een heel andere manier, vooral om elkaar te ontwijken. Bij de start, om geen aanvaringen te veroorzaken zodat er geen schade zou ontstaan, was één van de belangrijkste punten. Om nog maar niet te spreken over de fouten die volgens het wedstrijdreglement gemaakt werden zoals te vroeg starten, loef/lij, bakboord/stuurboord enz.

Maar zoals gebruikelijk gebeurt zoiets toch. De meesten van ons zeilen te weinig wedstrijden en zijn dan te onervaren en weten te weinig van het wedstrijdreglement en de startprocedure. Hier ligt voor Peter Sluimer weer de mogelijkheid om daar in de komende wintermaanden wat aan te doen (is dit bedoeld als een uitnodiging? redactie). We moeten dus wel begrijpen dat er enkele zeilers in onze vereniging zijn die wat feller zijn bij het starten en zeilen van wedstrijden. Deze groep moet wel rekening houden met de rest van de deelnemende jachten. Maar dat sluit hun niet uit van het onbeperkt overtreden van de reglementen. Er wordt tijdens een voetbalwedstrijd ook geen bal opgeraapt en naar het doel gedragen om op deze manier te scoren. Je zult zien dat als je de regels handhaaft de wedstrijden gewoon leuker worden.

Voor de rest zijn de wedstrijden goed en gezellig verlopen. In de avond zeilen geeft toch een bepaalde sfeer; de stilte en de wind die langzaam verdwijnt. Dan is het toch nog de kunst je redelijk voort te bewegen terwijl het water spiegelglad is. Na het finishen  met z’n allen naar de kantine voor de après-ski , pardon après-boot, en de prijsuitreiking is ook een belangrijk onderdeel van de prettige avonden!

____________________________________

Fotoreportage van de wedstrijd op 25 juni 2008