Voor de 55 ste keer organiseert WV de Merwede de Nationale Rivierwedstrijden:

1Pinksterdag (11 mei) om 10.30 de Brug tot Brug wedstrijd van Zaltbommel naar Gorinchem

2Pinksterdag (12 mei) om 9.30 de Loevesteinwedstrijd voor Gorinchem op de Merwede

Met een zonovergoten weekend zijn de Pinksterwedstrijden weer tot een succes geworden. Een oost tot noordoosten wind maakte het voor de wedstrijdcommissie wat moeilijker de banen uit te zetten maar de keuzes waren goed gemaakt. Het zijn voor de (te weinig) deelnemers spannende dagen geworden waarbij vooral in de C-klasse de koplopers elkaar geen duimbreed toegaven. Op 2de Pinksterdag was er zelfs een heus protest van één van 2 kemphanen. Uiteindelijk mochten beiden een titel op hun erelijst toevoegen. Voor Bram den Hollander kreeg de Loevestein-overwinning een extra dimensie. Zijn jarenlange deelname en de vele daaraan overgehouden palmares leverden hem als extra prijs een paar mooie Dubarry-laarzen op. 

Het begon allemaal op de zaterdag voorafgaand aan het Pinksterweekend. In de loop van de middag en enkelen ’s avonds togen we naar Zaltbommel waar we gastvrij zijn ontvangen.  In het naast de haven gelegen Tivoli was er gelegenheid te wokken waar een deel van de wedstrijdgangers graag gebruik van maakte. Prima kwaliteit en goede service maakten de avond alvast tot een succes. Volgende morgen, 1ste Pinksterdag, om 9.00 uur palaver waar Jos Koot RWS-man, de heer De Bot, bedankte voor zijn jarenlange inzet en medewerking bij de rivierwedstrijden. Om 10.30 uur de start vanuit het Gat van Haaften.  Het gat nog niet uit of de spinakers werden gehesen: een prachtig gezicht! Zeilers en begeleiders hielden zich keurig aan de tevoren gegeven instructies en op die manier ging het soepel (samen met de beroepsvaart) in de afvaart. De wedstrijd leek in 1ste instantie vlot te verlopen  maar de baan op de Andelse Maas en het rak naar de Merwedebrug kosten nog de nodige inspanning van de deelnemers. De C-klasse had nog een extra rak terug naar het Dalemse Gat en had het daardoor nog moeilijker. Maar omstreeks 15.30 uur liep het laatste schip binnen en kon de balans opgemaakt worden. De wedstrijdcommissie had het niet al te moeilijk met het bepalen van de uitslag zodat de prijsuitreiking niet lang op zich liet wachten. 

Daarna kon het kippenfestijn beginnen. Al op vrijdag voorbereid door Jacco Matla en Elly Elfring gingen de koks Rini en Jacco aan de slag met de kippen en de BBQ’s. Een heerlijke marinade en een prachtige saus zorgden dat de 120 halve kippen binnen een paar uur als sneeuw voor de zon verdwenen. Een groot succes! Het prachtige weer hield de wedstrijdgangers lang op het terras zodat onze DJ wat moeite had om het feest op gang te krijgen. Uiteindelijk is hem dat toch gelukt en werd tot in het 1stekleine uurtje (en daarna) feest gevierd.

2de Pinksterdag leverde een baan op de Andelse Maas op waar zowel start als finish moest plaats vinden. De laatste ton (bij de sluis) moest 3 maal gerond worden dus de bemanning heeft flink moeten werken. Ook deze wedstrijd, de Loevesteinrace, kon weer zonder problemen (m.u.v. het  eerder genoemde protest) in de annalen worden bijgeschreven. Hieronder de uitslagen van beide races:


Brug tot brug race

 

 

 

 klasse A

Schip 

 Eigenaar

 Gecorr. tijd

 1

Wooden Lady 

Van Tol 

3:54:41 

 2

Yagter

K. Versteeg 

3:56:52 

 3

Majesteit 

J. van Ouwerkerk

4:02:27 

 klasse B

 

 

 

 1

Lowieke 

R. van der Zijden 

3:44:29 

 2

Hirondelle 

N. Kempen 

4:00:42 

 3

Schienvat 

W. v.d. Beemt 

4:07:49 

 klasse C

 

 

 

 1

Jan de Wandelaar 

J. Broere 

4:28:05 

 2

Lady Christine 

B. den Hollander 

4:29:24 

 3

Blue Wave 

H. van Maastrigt 

4:30:21 

 

 
Loevesteinrace

 

 

 

 klasse A

Schip 

 Eigenaar

 Gecorr. tijd

 1

Wooden Lady 

Van Tol 

2:11:18 

 2

Golondrina

M. Cnossen 

2:17:56 

 3

Yagter 

K. Versteeg

2:18:02 

 klasse B

 

 

 

 1

Lowieke 

R. van der Zijden 

2:10:19 

 2

Schienvat

W. v.d. Beemt 

2:17:25 

 3

Maarten 

P. Sluimer 

2:19:42 

 klasse C

 

 

 

 1

Lady Christine 

B. den Hollander 

1:50:26 

 2

Jan de Wandelaar

J. Broere 

1:55:11 

 3

Blue Wave 

H. van Maastrigt 

159:26 

Ter afsluiting nog even aandacht voor de organisatie en allen daarom heen.  Er moeten duidelijk uitroep- en vraagtekens worden gezet bij alle inspanningen die gepleegd worden door: de wedstrijdcommissie, de begeleiders, de mensen van de Waterpolitie en Rijkswaterstaat, de crew van het Botenhuis, de DJ, de verzorgers van de inwendige mens en de havenmeesters van Zaltbommel en Gorinchem. De uitroeptekens zijn voor de inzet die door genoemden is getoond om ook deze 55ste uitgave van de Nationale Rivierwedstrijden weer tot een succes te maken! De vraagtekens staan voor diezelfde inspanningen die geleverd zijn voor slechts 22 deelnemers? Laten we er met zijn allen aan werken om het 2de deel van deze 55ste editie, eind augustus, tot een nog groter succes te maken. Dit kan eigenlijk alleen maar door een grotere deelname!!!!!!!

Kik HIER voor een reportage van de Brug tot Brug race

Kik HIER voor een reportage van de Loevestein race

Terug naar archief 2008